Kereső
Szavazás

Szeretsz főzni?

Mi mindenre jó az ecet? Erre is jó a sütőpor! – 10 tipp takarításhoz

Mi mindenre jó az ecet?
A leguniverzálisabb háztartási szer az ecet. Szagtalanítástól kezdve, számítógép tisztításon keresztül a folttisztításig, számos háztartási célra alkalmas. Ismerj meg 20 háztartási praktikát ecettel, amit minden háziasszonynak érdemes kipróbálnia!
Az ecet 7 felhasználási módja a háztartásban
 
1. ECET
A redőny tisztítása
 
Egyenlő részben keverj össze ecetet és meleg vizet. Húzz fel egy pamutkesztyűt és mártsd a tisztítószerbe, majd húzd végig a kesztyűs ujjaidat a redők mindkét oldalán. 
 
Az eredmény meghökkentő. A kesztyűt közben mártogasd a tisztítószerbe, hogy megtisztuljon.
 
2. ECET ÉS SZÓDABIKARBÓNA
A kagyló kidugaszolása és szagtalanítása
 
Keverj össze ecetet és szódabikarbónát, majd önts a lefolyóba. A két szer együttes ereje megszabadít a dugulástól és szagtalanítja a csövek belsejét. 
 
Használj fél adag szódabikarbónához egy adag ecetet, majd ha a habzás elmúlik, adj hozzá ugyanannyi meleg vizet, mint ecetet. Ami után a lefolyóba öntötted, várj öt percet, majd eressz rá hideg vizet.
 
3. FEHÉR ECET
Penész kiirtása
 
Ha a penészfoltokat el szeretnéd távolítani, válaszd a fehér ecetet. Szinte minden felületen biztonsággal alkalmazhatod, nem fog foltot hagyni - fürdőszobában, csempéken, bútoron, falakon, műanyagon, függönyön stb. 
 
Könnyű foltok esetén az ecetet hígítsuk vízzel, erős foltok esetén használhatunk tömény ecetet. A szert öntsük szórófejes palackba és így juttassuk a penészfoltra.
 
4. KRÓM ÉS ACÉL TISZTÍTÁSA
 
A krómból, inoxból és rozsdamentes acélból készült berendezési tárgyak ecettel tisztíthatók. Egy szórófejű palackkal fújjuk be a felületet, majd puha ronggyal töröljük fényesre.
 
5. EZÜSTÖK TISZTÍTÁSA ÉS FÉNYEZÉSE
 
Ezüst ékszereinket vagy egyéb ezüstből készült tárgyunkat fél csésze ecetből, 2 evőkanál szódabikarbónából készült keverékkel tisztíthatjuk meg. 
 
Áztassuk az ékszereket 2-3 órán keresztül ebben a szerben, majd mossuk le hideg vízzel és törölgessük meg puha ronggyal.
 
6. ELTÜNTETI A GOLYÓSTOLL NYOMAIT
 
A gyerkőc golyóstollal festette ki a falakat vagy a bútorokat? Egy ecetes szivaccsal vagy ronggyal eltüntetheted a golyóstoll nyomait a különböző felületekről.
 
7. SZAGTALANÍTÁS
 
A műanyagdobozok könnyen átveszik a különböző szagokat, ezért néha érdemes szagtalanítani ezeket. 
 
Áztass egy szelet fehér kenyeret ecetbe és zárd a dobozba. Hagyd benne egyik napról a másikra, majd mosd ki meleg vízzel. Reggelre a doboz szagtalan lesz.
 
8. DOHOS SZEKRÉNY TISZTÍTÁSA
 
Régi kabátok és ruhák az évek alatt nehéz szagban állnak a szekrényben? Először is rámolj ki mindent a szekrényből, majd mosd ki belülről a következő összetételű mosószerrel: 
 
1 csésze ecet, negyed csésze szódabikarbóna és 4 liter víz. Tartsd nyitva a szekrény ajtaját, hagyd jól kiszáradni, majd visszapakolhatod a ruhákat. 
 
9. SZŐNYEGTISZTÍTÁS
 
Ha már kopott, használt a szőnyeg, keféljük át a következő összetételű oldattal: 1 csésze ecet és 4 liter víz. 
 
Nem kell kiöblíteni a szőnyeget, egyszerűen hagyjuk megszáradni. Az ecet kiöli a szőnyegben megtelepedett baktériumokat és kellemesen felfrissíti.
 
10. A BÚTOROKON LÉVŐ "VÍZ KARIKÁK" ELTÜNTETÉSE
 
Távolítsd el a fa-bútorokról a nedves poharak okozta fehér gyűrűket. Keverj össze egyenlő arányban ecetet és olíva olajat, majd egy puha ronggyal töröld át a fát. Egy másik tiszta puha ronggyal töröld fényesre a felületet.
 
11. A bőrgarnitúrák tisztítása és fényesítése
 
A bőrkanapé vagy fotel elvesztette a csillogását? Keverj össze egyenlő arányban ecetet, főtt lenolajat és helyezd egy szórófejű palackba, rázd fel és fújd be vele a bőrt. 
 
Egy puha ronggyal dörzsöld át a bőrt, majd egy tiszta ronggyal töröld szárazra.
 
12. A hűtőszekrény szagtalanítása
 
Tudtad, hogy ecettel lehet a leghatékonyabban szagtalanítani a hűtőszekrényt? 
 
Használj egyenlő arányban ecetet és vizet, ezzel törölgesd végig a hűtőszekrényt (beleértve az ajtó tömítését, a zöldség és gyümölcstartályokat is).
 
13. A kávéfőző tisztítása
 
Ha a kávéfőzőből folyamatosan gyenge vagy keserű kávé jön ki, akkor meg kell tisztítani. Töltsük tele a tartályát 2 rész ecettel és 1 rész vízzel. Vegyük ki a szűrőt és hagyjuk átfolyni az ecetes vizet rajta. 
 
Majd tiszta vízzel is mosassuk át 2-3 szor, hogy ne legyen majd ecetes íze a kávénak. Minden 40. kávéfőzés után tisztíthatjuk a kávéfőzőt.
 
14. Ablaktisztítás
 
Ecetes meleg vízzel és egy ronggyal töröld végig az ablakot, majd egy tiszta ronggyal töröld szárazra. Az ecet minden foltot leold, helyébe fényes, ragyogó üveg marad.
 
15. Darázscsípésre
 
A rovarok csípése alkaloidos vegyületek szervezetbe jutásával jár, amelyeket savas kémhatású anyaggal tudsz a legjobban semlegesíteni. Az ecet ezek közé tartozik! Néhány cseppnyit masszírozz az érintett felületre, s már kész is. 
 
Előfordulhat, hogy a műveletet néhányszor meg kell ismételned a nap során, ám végül gyorsabban és simábban tűnik el a csúnyaság.
 
16. Viszketésre
 
Amennyiben viszket a bőröd, keverj össze egy kis ecetet szódabikarbónával. Ez az egyik legrégebbi természetes gyógymód a problémára. 
 
Alkalmazhatod általános irritáció, illetve rovarcsípések esetén is. Nyílt sebnél ne próbáld ki, és számíts rá, hogy minden esetben csíp egy picit!
 
17. Általános tisztításra
 
Piszkos a konyhapult? Valami csodaszer kellene a dohányzóasztalra? És mi a helyzet az ablakokkal? A vízben oldott és permetezőbe tett ecet tulajdonképpen mindent hatékonyan tisztít. 
 
Elképesztő, mekkora összeget spórolhatsz meg vele már havi szinten. Legyél óvatos, mert túl nagy koncentrációban viszont kárt tehet a felületekben!
 
18. Üvegfelületekre
 
A vízben oldott ecet gondoskodik róla, hogy ragyogjanak az ablakok, a tükrök és a konyha díszítésére szánt borosüvegek. 
 
Amennyiben a szagok miatt aggódsz, néhány csepp illóolajjal seperc alatt semlegesítheted a szúrós aromát. Nyugi, ez nem befolyásolja a tisztító funkciót.
 
19. Sütőmosásra
 
A sütőben roppant makacs szennyeződések halmozódhatnak fel, akármilyen óvatos vagy az ételek készítése során. Sokan erős tisztítószerekkel próbálják megoldani a problémát, amelyek viszont irritatív vegyületeket tartalmaznak. 
 
Az ecet ennél jóval kíméletesebb, ráadásul alkalmanként hatékonyabb is. Cserébe viszont egy kicsit tovább kell az érintett felületen hagyni.
 
20. Fürdőszoba-sikálásra
 
A fürdőszoba sajnos ideális közeget teremt a penésznek, elsősorban a csempék és a járólapok fugázásánál. Léteznek speciális tisztítószerek a probléma elhárítására, de miért is adnál ki jelentősebb összeget rájuk, ha ecettel is elintézheted ugyanezt? 
 
Az antibakteriális hatás ráadásul gátolja a probléma újbóli előfordulását. Higiéniai okokból érdemes külön tárolnod a tisztításra és az ételkészítési célokra használt ecetadagot.
 
 
Erre is jó a sütőpor! – 10 tipp takarításhoz
Bevethetjük kellemetlen szagok, zsírfoltok ellen, nagyszerű súroláshoz, mosáshoz, felmosáshoz, és az eldugult lefolyóval is elbánik. Nem bántja sem a szemünket, sem a bőrünket, és nagy kiszerelésben olcsón beszerezhetjük.
 
A legtöbb konyha polcán ott pihen egy sokoldalú csodaszer, amit általában csak arra használunk, hogy a sütemények szép magasra emelkedjenek fel tőle. Pedig ezen túl is rengeteg dologra, például súrolásra, a szagok semlegesítésére, folttisztításra szintén kiváló. 
 
Mivel nem szabadulnak fel belőle káros anyagok, még az érzékenyebb bőrűek is dolgozhatnak vele, akik allergiásak a bolti tisztítószerekre, és nem hagy maga után szagot, mint az ecet. Ha nagy mennyiségre van szükségünk, akkor ne kis tasakokban vegyünk, hanem szerezzünk be belőle nagyobb kiszerelésben, nem fogjuk megbánni. Egy kiló sütőporhoz így 500 és 1000 forint között hozzájuthatunk. 
 
1. A sütőpor tökéletes fegyver a szagok semlegesítésére. Öntsünk ki belőle egy kis tálkába, és tegyük be a hűtőbe, hogy elvegye a kellemetlen aromákat. Ugyanígy rakhatunk belőle a ruhásszekrénybe is, csak cserélgessük havonta. Sőt a bebüdösödött, beizzadt cipőkön is segít, ha szórunk beléjük.
 
2. Felmosáshoz sincs szükségünk durva vegyszerekre, ha van kéznél egy kis sütőpor. Csak öntsünk 15 dekát a felmosóvödörbe, engedjük fel meleg vízzel, és ezzel menjünk végig a padlón. Utána töröljünk még fel egyszer tiszta vízzel is.
 
3. Felfrissíthetjük vele a szőnyeget is, csak szórjunk rá a porból, majd utána porszívózzuk ki. Még a legmakacsabb állatszag sem áll ellen ennek a kezelésnek.
 
4. A mosásnál is hasznát vehetjük, ha törölközők, ágyneműk, függönyök kerülnek sorra, akkor a mosóporhoz adjunk 15 deka sütőport.
 
5. Ha bebüdösödött a mosogatószivacs, akkor azon is segít a sütőpor. Adjunk két evőkanállal fél liter meleg vízhez, és abba áztassuk be, majd öblítsük ki.
 
6. Megmenthetjük az odakozmált lábosokat, ha sütőport szúrunk az aljukra, felöntjük meleg vízzel, majd másnap reggel állunk neki eltávolítani az odaszenesedett ételmaradványokat.
7. A konyhai felületek tisztítására is kiváló anyag a sütőpor, szórjunk belőle a nedves törlőkendőre vagy szivacsra, és azzal essünk neki a pecsétekkel és morzsákkal borított pultnak. 
 
8. Ha csúnya ásványi lerakódások éktelenkednek a mosdónkon, a vécén vagy más felületen, akkor keverjünk ki krémesre három rész sütőport és egy rész vizet, vigyük fel a problémás felületre, hagyjuk dolgozni, majd súroljuk át egy kefével. 
 
9. Ezzel a keverékkel a ruhákból is kihozhatjuk a zsírfoltokat. Csak dörzsöljük be a foltba, majd dobjuk be a többi ruha közé a gépbe.
 
10. Ha eldugult a lefolyó a kádban vagy a mosogatóban, azon is segít egy kis sütőpor ecettel kombinálva. Öntsük tíz dekát a lefolyóba, majd mehet rá egy deci ecet, és hagyjuk hatni 15 percig. Közben melegítsünk vizet, és ha felforrt, öntsük le vele a feloldódott koszokat.
 
 

Széles termékskála

Válassz emésztést segítő, méregtelenítő, immuntámogató, memória- és hangulatjavító, szív- és keringéstámogató, ízület- és csonterősítő, szépségmegőrző, valamint speciálisan férfiak, illetve nők számára kifejlesztett egészségmegőrző termékeinkből, és még ma tedd meg az első lépést egy jobb életminőség felé!

Okos-telefonnal QR-kód olvasó szoftver segítségével vehet igénybe (pl. QR Droid amit telepíthet az Okos-telefonra). Az alul látható kódot az említett kódolvasó alkalmazások képesek értelmezni és azonnal a témához kapcsolódó termékeket megjeleníteni (a folyamathoz Internet kapcsolat szükséges)

           Flavin7

   Okos-telefonnal QR-kód olvasó szoftver segítségével vehet igénybe (pl. QR Droid amit telepíthet az Okos-telefonra). Az alul látható kódot az említett kódolvasó alkalmazások képesek értelmezni és azonnal a témához kapcsolódó tudományos tanulmányokat megjeleníteni (a folyamathoz Internet kapcsolat szükséges)

 Recept Videók

 Baconbe tekert csirkemáj

1/2 kg csirkemáj-4 gerezd fokhagyma-1/ kg bacon szalonna.Apró vékony "szeletekre" vágjuk fel a fokhagymákat, majd a csirkemájat beletekerjük a baconbe, úgy hogy 3 db vékony szelet fokhagymát tegyünk 1-1 májhoz. Fogpiszkálóval, vagy hústűvel szúrjuk át mindegyikket, hogy egyben maradjon. Egy előmelegített serpenyőben, pici olajon megsütjük.

    

     Madártej készítés

0.026 mp