Kereső
Szavazás

Szeretsz főzni?

Medvehagyma

Medvehagyma

medvehagyma
 
Ha megkedvelted a medvehagymát – én levest és mártást is készítettem belőle – érdemes néhány csomaggal lefagyasztani, hogy az év más időszakaiban is készíthess medvehagymás ételeket. Mivel ennek a növénynek a levele csak március-áprilisban használható fel, még van időd, hogy néhány csomóval beszerezz a piacon. Ha érdekel, elmondom, hogyan tartósíthatod ezt az enyhén fokhagyma illatú, divatossá vált növényt.
 
 
 
 
 
Előkészítés:
 
 
Vágd le a szárakat, de ne dobd ki. Jamie Olivertől tudom, hogy a növények szárában több aroma van, mint a levelében, ezért a szárát is feldolgoztam. Megmosod a leveleket is és a szárakat is, lecsepegteted. Vágódeszkán a leveleket kb. 2 cm-es  szeletekre, a szárakat 2 mm-es darabokra  felvágod.         
 
A felvágott leveleket annyi zacskóban helyezd el, amennyi csomót a piacon vásároltál. Ha nagyobb mennyiségre van szükséged, két zacskót is feldolgozhatsz. Az összes felvágott szárat tedd egy külön zacskóba. Oyan levesekbe tegyél belőle – a főzés kezdetén – amelyek elbírják a fokhagyma aromát (pl. zöldségleves, bableves). 
 
A zacskókat nyitott állapotban a hűtőszekrényben előhűtöd néhány óra hosszat. Azért kell ilyenkor a zaacskók száját nyiva hagyni, hogy a meleg levegő ne csapódjon le a zacskóban nedvesség formájában.
 
 
 
 
Közben előkészíted a feliratozást. Ahány zacskó, annyi cimkét készítesz. Ne csak a nevet írd rá, hanem a fagyasztás időpontját is. Ez később még jól jöhet. Ne gondold, hogy úgyis megismered. Könnyen összetévesztheted például vágott spenóttal.
 
 
 
 
 
 
 
 
Fagyasztás:
 
 
Amikor lehült, lezárod a zacskókat, felcimkézed és a mélyhűtő szekrény vagy láda fagyasztó részébe teszed. 24 óra után átrakhatod a tárolóba.
 
Leírás
Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény. Tavasszal a lombos erdők alját szőnyegként borítják be levelei. (Vigyázzunk: mert látszatra könnyen összetéveszthető levele a gyöngyvirágéval, és a gyöngyvirág levele mérgező.) A medvehagyma rendkívül egészséges: méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést.A konyhában  sokféleképpen használható: salátákhoz, levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez, kelt tésztákhoz (töltelékként) jól illik.

 

Medvehagyma mártás

  • Hozzávalók (4 személyre):
  •  
  • 2 csomó medvehagyma
  • 1  ek zsír (olaj)
  • 2 - 3  ek liszt
  • 2 dl húsleves (víz + kevés vegeta – bár ezt csak halkan ajánlom)
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 kis csomó metélőhagyma
  • fehérbors
  • só.
 
Előkészítés:
 
A medvehagymát megmosod, szárát levágod és összevágod egész apróra. A leveleket csomóba szeded és kb. 1 cm széles csíkokra vágod. A metélőhagymát felaprítod (4-5 szálat egészben hagysz).
 
Elkészítés:
 
A zsírt (olajat) egy lábosban felmelegíted, rádobod a medvehagymát szárastól, aláöntesz egy kevés vizet és puhára párolod. Megszórod a liszttel, összekevered és kb. fél deci húslevest vagy vizet adsz hozzá. Jól elkevered, hogy ne legyen csomós.  Az egészet pépesre turmixolod, megsózod (ha kell) és megborsozod. Felengeded a maradék húslevessel, símára kevered és felforralod. A végén hozzáadod a tejszínt, de már nem forralod fel még egyszer.
 
Tálalás:
 
Tálba teszed, kevés tejszínt csurgatsz a tetejére, megszórod a metélőhagymával és a félretett szálakat a közepébe szurkálod, kis csomóban elrendezve. Adhatod minden olyan húshoz (pl. levesben főtthöz, legyen az marha vagy baromfi), amelyhez mártás illik. Ha így, a húsvéti böjtös időkben nem szeretnél húst enni, akkor héjában főtt krumplival is nagyon jó étel. Ha nagy étkű a család, készíts valamivel többet.  
 
Megjegyzés:
 
Ez a bejegyzés ill.  recept  kicsit rövid lett, de ez az étel olyan könnyen és gyorsan elkészíthető, hogy többet nem is nagyon lehet róla írni. 
.

Medvehagyma

Mi van benne?
 
A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz.
 
Mire jó?
 
Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
 
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
 
Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.
 
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.
 
Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.

 

Medvehagymás borsos pogácsa 

Sós sütemény hozzávalók
 
  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 25 dkg tönköly fehér liszt
  • 1 kicsi doboz tejföl
  • 8 dkg olívaolaj
  • 2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
  • 1 teáskanál tört bors
  • 1 teáskanál cukor (nyers nád)
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 dl víz
  • 10 levél medvehagyma
 
Kenéshez:
  • 1 db tojás  
 
Elkészítés:
 
  • 1. a langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt,
  • 2. adjuk a lisztekhez a sót és a borsot, a tejfölt és az olajat, majd a felfuttatott élesztőt, gyúrjuk lágy, de nem ragacsos tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva (ne száradjon ki)
  • 3. amíg kel a tészta mossuk meg és szeljük apróra a medvehagymát
  • 4. ha megkelt a tészta, vegyük ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastagra, szórjuk meg a medvehagyma felével, majd hajtsuk félbe, nyújtsuk ki újra, szórjuk meg a maradék medvehagymával és újra hajtsuk félbe, kissé nyomjuk össze sodrófával és hagyjuk 5-10 percet pihenni nyújtás előtt
  • 5. nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 cm vastagra és kés hegyével húzzunk átlós csíkokat 2-3 mm mélyen
  • 6. lisztbe mártott pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a mintákat (a leeső részeket gyúrjuk össze, majd nyújtsuk és szaggassuk ki, amíg van maradék), tegyük kivajazott tepsire és hagyjuk pihenni meleg helyen 20-30 percet
  • 6. mossuk meg és verjük fel a tojást, majd kenjük meg a pogácsák tetejét (az oldalára ne folyjon, mert akadályozza az emelkedést)
  • 7. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg aranybarnára a pogácsákat (20-25 perc)
 
Tálalás:
 
  •  a lisztek eltérően viselkednek, ezért, ha száraznak tűnik a tészta dagasztás közben, adjunk hozzá kevés vizet
  • lehet a tésztába tenni tetszés szerinti magokat is

Széles termékskála

Válassz emésztést segítő, méregtelenítő, immuntámogató, memória- és hangulatjavító, szív- és keringéstámogató, ízület- és csonterősítő, szépségmegőrző, valamint speciálisan férfiak, illetve nők számára kifejlesztett egészségmegőrző termékeinkből, és még ma tedd meg az első lépést egy jobb életminőség felé!

Okos-telefonnal QR-kód olvasó szoftver segítségével vehet igénybe (pl. QR Droid amit telepíthet az Okos-telefonra). Az alul látható kódot az említett kódolvasó alkalmazások képesek értelmezni és azonnal a témához kapcsolódó termékeket megjeleníteni (a folyamathoz Internet kapcsolat szükséges)

           Flavin7

   Okos-telefonnal QR-kód olvasó szoftver segítségével vehet igénybe (pl. QR Droid amit telepíthet az Okos-telefonra). Az alul látható kódot az említett kódolvasó alkalmazások képesek értelmezni és azonnal a témához kapcsolódó tudományos tanulmányokat megjeleníteni (a folyamathoz Internet kapcsolat szükséges)

 Recept Videók

 Baconbe tekert csirkemáj

1/2 kg csirkemáj-4 gerezd fokhagyma-1/ kg bacon szalonna.Apró vékony "szeletekre" vágjuk fel a fokhagymákat, majd a csirkemájat beletekerjük a baconbe, úgy hogy 3 db vékony szelet fokhagymát tegyünk 1-1 májhoz. Fogpiszkálóval, vagy hústűvel szúrjuk át mindegyikket, hogy egyben maradjon. Egy előmelegített serpenyőben, pici olajon megsütjük.

    

     Madártej készítés

0.048 mp