Kereső
Szavazás

Szeretsz főzni?

Hórdós, kannás savanyúság

Hordós bedobálós savanyúság 

 

15 literes hordóhoz

  • 7,5 liter víz
  • 75 dkg cukor / tehetsz többet, kevesebbet, ízlés szerint/
  • 37,5 dkg só
  • 7,5 gramm borkén
  • 7,5 gramm citromsav
  • 22,5 gramm timsó
  • 25 gramm nátrium-benzonát
  • 1 liter 10 %-os ecet vagy 0,5/liter 20 %-os ecet
  • 1/4 csomag szemesbors
  • kapor
  • gyömbér
  • torma
 
 
 
A hordóba tehetsz 
 
uborkát,
paprikát,
zöld paradicsomot,
bébi dinnyét,
karfiolt,
Egyszóval mindent amit savanyítani lehet.
Talán káposztát NE, mert az lehet, hogy megbarnul!
Ami még fontos, apránként dobálhatod a hordóba  a hozzávalókat, mindig ami van a kertben, vagy éppen vásárolod a piacon, sőt télen is tehetsz bele, például karfiolt.

Egy-két nap múlva már fogyaszthatjuk is, és ahogy fogy, pótolni lehet a belevalót. Háztartási vagy műanyag áru üzletekben lehet kapni a hozzá való kannát, kis hordót.
 

Töltött káposztának való..

Az elkészítés azzal kezdődik, hogy káposztát kovászolunk (savanyítunk).

A káposztát lereszelni.

Forralunk jó sok vizet - 3kg-hoz 4 liternyit, ha forr, beleteszünk 4 csapott evőkanál sót, elkeverjük, kicsit hűlni hagyjuk.

A reszelt káposztát megfelelő edénybe tömködjük, teszünk közé kaprot, babérlevelet, csípős paprikát, egész borsot.

Ráöntjük a már nem túl forró levet, tetejére egy szelet pirított kenyeret rakunk, amit be szoktam csomagolni egy darab gézbe, hogy nem málljon szét. Egy tányért kap a tetejére, és meleg helyre (de nem tűző napra) tesszük.

Ha már szépen erjed, úgy kb. a harmadik napon, le szoktam venni a tetejéről a kenyeret, mert akkor már nincs rá szükség.

Kóstolgatom, és ha elég savanyú, akkor készülhet az étel belőle.

 

Töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta 
  • 8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
  • 80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka) 
  • 1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
  • 20 dkg nyers füstölt hús (lehet  tarja is)
  • 10dkg füstölt szalonna 
  • 10 dkg füstölt paprikás kolbász 
  • 1 db tojás
  • 1 fej hagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babér levél        
  • 1 db csípős piros paprika      
  • 2 kk piros paprika 
  •  2 dl tejföl
  • só, bors, petrezselyem vagy kapor 

Előkészítés:

 Este áztasd be a füstölt húst és másnap főzd meg félig. Hagyd a levében kihűlni.

 Ha édes káposzta levelellel készíted, forrázd le, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni. 

(Egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább.) A rizst párold meg – kétszer annyi víz kell hozzá.

 A szalonna felét szeleteld fel vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is vagdald fel nagyobb darabokra. 

A szalonna másik felét vágd fel kockákra.

 A hagymát is vágd össze apróra, a fokkhagyma gerezdeket zúzd szét.

A töltelék:

A darált húst egy tálba teszed.

 A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod. 

Hozzáteszed a párolt rizst, megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét.

 Az egészet összekevered, közepébe lyukat készítesz és beleütöd a tojást. 

Összekevered mégegyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod. Becsomagolod a káposzta levelekbe (két szélét felhajtod és feltekered).

Főzés:

Egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét.

 ráhelyezed a töltelékeket, közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod és az egészet betakarod a káposzta másik felével. Beleteszed a babér levelet és a csípős paprikát 

Ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a piros paprika másik felét és valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod), 2 – 3 ujjnyi legyen a folyadék és lefedve felteszed párolódni.

 Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. 

 Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel. 

Egy nagyobb tálra kiszeded a káposztát, rárakod a töltelékeket, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted.

  8 szeletet szalonnát bevagdalsz és megsütöd.  

Tejfölt külön adj hozzá.

Jó étvágyat kivánok

 

Széles termékskála

Válassz emésztést segítő, méregtelenítő, immuntámogató, memória- és hangulatjavító, szív- és keringéstámogató, ízület- és csonterősítő, szépségmegőrző, valamint speciálisan férfiak, illetve nők számára kifejlesztett egészségmegőrző termékeinkből, és még ma tedd meg az első lépést egy jobb életminőség felé!

Okos-telefonnal QR-kód olvasó szoftver segítségével vehet igénybe (pl. QR Droid amit telepíthet az Okos-telefonra). Az alul látható kódot az említett kódolvasó alkalmazások képesek értelmezni és azonnal a témához kapcsolódó termékeket megjeleníteni (a folyamathoz Internet kapcsolat szükséges)

           Flavin7

   Okos-telefonnal QR-kód olvasó szoftver segítségével vehet igénybe (pl. QR Droid amit telepíthet az Okos-telefonra). Az alul látható kódot az említett kódolvasó alkalmazások képesek értelmezni és azonnal a témához kapcsolódó tudományos tanulmányokat megjeleníteni (a folyamathoz Internet kapcsolat szükséges)

 Recept Videók

 Baconbe tekert csirkemáj

1/2 kg csirkemáj-4 gerezd fokhagyma-1/ kg bacon szalonna.Apró vékony "szeletekre" vágjuk fel a fokhagymákat, majd a csirkemájat beletekerjük a baconbe, úgy hogy 3 db vékony szelet fokhagymát tegyünk 1-1 májhoz. Fogpiszkálóval, vagy hústűvel szúrjuk át mindegyikket, hogy egyben maradjon. Egy előmelegített serpenyőben, pici olajon megsütjük.

    

     Madártej készítés

0.046 mp